Team

Een goede mini-documentaire bevat naast een goed verhaal, inspirerend beeld en een meeslepende montage. Naast Marjolein, maken daarom deze filmmakers onderdeel uit van team-Novastories:

Erik Loots

“Als tiener ging ik elke zaterdag naar de tekenacademie. Er waren geen verplichtingen, we maakten wat we zelf wilden. Met een camcorder filmde ik mijn eerste filmpje en mocht ik het monteren op één van die prachtige iMac bolletjes. Dat eerste filmpje had ik ‘continue’ gemonteerd, dus in realtime; dat je letterlijk elke stap ziet die een personage doet. De leraar keek over mijn schouder mee en zei ‘dit duurt te lang, je kunt best wat dingen weglaten. De mensen begrijpen het wel.’ Toen kwam bij mij de klik. Het besef dat je door andere beelden achter elkaar te plakken, een heel ander verhaal kan suggereren en dat je zo verschillende gevoelens bij de kijker kan opwekken, fascineerde me mateloos. Ik was meteen verkocht.

 

Hoe het ons elke keer lukt om onderzoek, beeld en boodschap één te laten worden, vind ik het gaafste aan ons werk. Marjolein stelt de juiste vragen en graaft naar de verhalen; samen puzzelen we tot we die unieke mix hebben van pakkend beeld met sterk verhaal.”

Erik-9463.500x375
Claire Bontje

Claire Bontje

 

Claire is gefascineerd door de sfeer dat een beeld alleen al kan oproepen. Met dezelfde studieachtergrond als Marjolein (Media & Cultuur, richting Film) gaat Claire een heel andere kant op: hoe visualiseer je gevoel en sfeer? De camera geeft haar het perfecte excuus om op een andere manier naar de wereld te kijken: kreukels in een laken worden bij haar ineens een heuvelachtig landschap en een tl-verlicht kantoor een ruimte waar magie plaatsvindt. Haar werk is één groot experiment van kijken naar wat wel en wat niet werkt in beeld en in montage. Het meest abstract is ze in haar videoclips, onder andere voor Holbeck.

 

Voor Novastories brengt ze de sfeer en het gevoel in de mini-documentaires. Zodat de karaktereigenschappen van de hoofdpersonen van het beeld afspatten en niet alles woordelijk hoeft te worden uitgelegd.

Foto van Erik door Rosalien Derkinderen en van Claire door Menno Vermeulen.